De IJssel verliest duel tegen medekoploper Pionier 2

Op papier zouden wij met 100 ratingpunten meer de favoriet moeten zijn, maar dat konden we niet waar maken, aldus teamleider Frank Visser.

Het kostte veel moeite om een achttal op de been te brengen, waarbij hulde aan Frank (vd P) die een wagen vol wist te krijgen en zodoende nog wat extra kilometers reed, terwijl de locatie Hellevoetsluis al behoorlijk ver weg was.

Neal was het snelste klaar. In het vroege middenspel werd hij ingesnoerd door een zwarte loper die voor pion d2 stond. Daarmee had zijn loper op c1 geen enkele bewegingsruimte. Onder opoffering van de kwaliteit deed hij een bevrijdingspoging, waar zijn tegenstander niet van onder de indruk was. Met nog een simpele penning 6 of 7 zetten later verloor hij ook nog eens een stuk: 1-0.

Gerard had een redelijk gelijk opgaande opening, waarbij mij niet duidelijk was waar pion a6 gebleven was. Hij stond in het middenspel 1 pion in de min. Zou overkomelijk hebben kunnen zijn, maar door veel aandacht op een aanval te richten die er gewoon niet in zat, stond met alle zware stukken op het bord een pion op promoveren voor zijn tegenstander zonder enige tegenkans: 2-0.

Aad was als derde speler klaar. Op zet 28 stond voor wit de koning nog op de onderste rij en Aad had zijn hele onderste rij leeg geveegd. Terwijl er nog flink wat materiaal op het bord stond was de stelling dus lekker in elkaar geschoven. Nadat alle stukken er vanaf gingen met een paard voor zijn tegenstander tegen een (zwakke) loper voor Aad met ieder 5 pionnen werd de vrede getekend: 2,5- 0,5

Marnix verloor vroeg in het middenspel een pion en hoewel het een lange partij werd lukte het hem nergens om de kansen te keren. Met alleen dames en ieder een reeks pionnen wist zijn tegenstander een pion naar de overkant te loodsen: 3,5 -0,5

Ik, Frank (V) dus, wist het eerste punt binnen te hengelen. Na de zetreeks e4-e5, Pf3-Pc6, Lc4  Pf6, Pg5  d5, ed5: - Pe7 (slecht ) is doorschuiven van pion d5 naar d6 al simpel pionwinst gezien de dreiging op f7. Evenwel ging ik in de fout door de volgorde verkeerd te doen : ik speelde Pf7 en Kf7: Alleen levert d6 schaak de riposte Pe7 naar d5 op en stond ik in principe gewoon verloren met een stuk tegen een pion achter. Na rustig ontwikkelen en met wat niet al te dreigende penningen in de stelling sloeg mijn tegenstander bij zet 17 onnodig verkeerd af: inlevering van een volle toren en enkele zetten later opgave: 3,5-1,5

Bij debutant Nanne wat spektakel. Met een vloot van pionnen voorsprong vergat hij even de veiligheid van zijn koning. Daar maakte zijn tegenstandster gebruik van en zij wist zetherhaling (er zat ook een niet al te moeilijk te vinden mat in) af te dwingen: 4-2.

De klok tikte inmiddels 23 uur aan. Leen had lang gemanoeuvreerd, stond in het middenspel wel aardig, maar met een binnendringend paard was hij blij met remise: 4,5  2,5

Tot slot Frank (vd P), die een prima partij speelde. Ergens in het vroege middenspel wist hij een zwakke pion op d6 bij zijn tegenstander te creren. Geduldig spelend en zwart langzaam terugdringend op eigen helft wist hij overtuigend terrein te veroveren, waarbij zijn tegenstander, de nestor van het gezelschap, eigenlijk nog 10 zetten te lang doorspeelde: de eindstand met 4,5  3,5 betekent dat we de koppositie in de poule kwijt zijn.

De Pionier 2

1497

˗

De IJssel 1

1586

4

˗

3

Ivan Jansen

1111

˗

Frank Visser

1783

0

˗

1

Alex van Wieringen

1671

˗

Gerard van der Wouden

1666

1

˗

0

Leo Stelloo

1386

˗

Frank van de Pavoordt

1738

0

˗

1

Fred van Wieringen

1653

˗

Leen Boonstra

1584

˗

Martijn van Dam

1604

˗

Marnix Kasbergen

0

1

˗

0

Michiel Landman

1539

˗

Aad van der Meer

1411

˗

Mauriys Leentvaar

1568

˗

Neal Twigt

1568

1

˗

0

Sheila de Jonge-Spierings

1443

˗

Nanne Uitenbroek

1421

˗

overzicht externe wedstrijden