De IJssel wint in Sliedrecht

Na veel geregel en improviseren kon De IJssel op 23 Oktober toch met een compleet achttal aantreden in deze 2e wedstrijd van het seizoen.

Gerard op bord 2 zette de toon en tekende de eerste winst aan na 5 kwartier spelen. Na een Siciliaanse opening stond hij aan het begin van het middenspel wat minder en had wit een open f-lijn geforceerd tegen de open g-lijn van zwart. Van aanvallen door wit kwam het echter niet. Na lange omzwerving van Pb8 via c6-d8-e6-f4 kwam het beest op h3 terecht. Met matdreiging op g1. Bij slaan was het evengoed mat op hetzelfde veld. Alleen door de dame af te staan was mat te voorkomen. Zijn tegenstander moest 10 minuten op dit gegeven kauwen, maar kwam tot dit inzicht en gaf direkt op

Marnix speelde een vlotte partij. Ik meen dat zijn tegenstander bewust een pion offerde om mogelijk een kwaliteit daarvoor terug te winnen. 10 zetten later stond een eindspel met voor beide partijen een witveldige loper op het bord, dat eenvoudig tot winst was te voeren: 2-0. Een mooi debuut voor Marnix

Ook bij Aad liep de opening voorspoedig en met een combinatie haalde hij een vol stuk binnen. Dat leidde niet direkt tot opgave, maar hij liet zijn voordeel niet glippen 3-0.

Frans ging snel door de opening en na 1,5 uur spelen stond er voor hem en ziin tegenstander P + T met ieder zeven pionnen op het bord. Dat werd nog een heel duel, waarbij hij de dreigingen van zijn tegenstander niet kon pareren: 3-1.

Leen was er weer eens in geslaagd zijn tegenstander met zwart een blokje pionnen te bezorgen op f6,f7 en g6,g7. Daarna ontbrak het aan plan, vond hij zijn eigen koning te luchtig staan (wat niet zo was) en raakte hij ergens de draad kwijt: 3-0

Frank (V) had met wit aardig stellingsvoordeel en wist bij zwart lange tijd de rokade te verhinderen, maar langzaam keerde de kansen. Na dameruil en toch rokade zette hij alsnog een spannende aanval in met een kwaliteitsoffer en een pion die doordrong tot e7. Na 5 of 6 complexe zetten wist hij daar een toren mee binnen te hengelen, maar onderweg verloor hij daarbij te veel pionnen. De materiele stand van stuk voor tegen 3 pionnen was niet tot winst te voeren  verliezen was zeker ook nog een optie- en de uitkomst werd remise.

Ondertussen waren zowel Frank (vd P) als Crelis klaar met hun partij. Teamleider Frank (V) kon die partijen tot het middenspel volgen, maar wegens het ontbreken van journalistieke ondersteuning over het verloop niet veel berichten. Frank had vroeg in de partij een centrumpion cadeau gekregen en wist die heel lang te behouden. Crelis had na een afwikkeling een dame tegen 2 torens met nog een aardig vol bord met veel pionnen en ieder een paard. Beiden kwamen tot winst. Een ruime overwinning dus voor de IJssel.

Sliedrecht 2

1467

De IJssel 1

1619

2

˗

5

Tjerry Hut

1608

Frank Visser

1793

˗

Bert Dobber

1601

Gerard van der Wouden

1641

0

˗

1

Jaap Euser

1641

Frank van de Pavoordt

1788

0

˗

1

Tim de Waard

1460

Crelis Molenaar

1715

0

˗

1

Ferhat Erdogan

1212

Marnix Kasbergen

0

0

˗

1

Michiel van den Berg

1281

Aad van der Meer

1382

0

˗

1

Theo Theunisse

0

Leen Boonstra

1584

1

˗

0

Micha de Jong

0

Frans Dubois

1432

1

˗

0

overzicht externe wedstrijden