Ook laatste wedstrijd van De IJssel, tegen de kampioen Shah Mata 2, gaat verloren.

De laatste RSB wedstrijd van het seizoen was er een van "verplicht aantreden". Maar liefst drie spelers hadden zich afgemeld voor de laatste confrontatie van het seizoen, eerste bord speler Frank (V) en ook Gerard en Arie jr waren verhinderd. Gelukkig kon de gelegenheidscaptain (FrankvdP) twee vervangers vinden en de teruggekeerde Crelis regelen om toch compleet achter het bord te verschijnen.

Voor De IJssel stond er niet veel meer op het spel, degradatie was reeds een feit. Mede door het grote rating verschil (gemiddeld 200 punten minder) was het een wedstrijd van kat en muis.

Op het eerste bord namen de voorzitters van beide verenigingen het tegen elkaar op. Vooraf werden nog even wat herinneringen opgehaald over schaakvereniging Schoonhoven (de voormalige vereniging van de Shah-Mata voorzitter) waarbij ook nog even een ander IJssellid aanschoof om enkele zaken te verduidelijken.

Op de borden drie (Menno) en vier (Sjaak) kwamen de IJssel spelers al snel minder te staan. Bij Sjaak ging een kwaliteit en een pion verloren. Ook bij Menno werd vanuit de opening snel een en ander geruild waarbij Menno een pion verloor. Een eindspel met ieder de torens met een loper maar een pion minder werd nog even doorgespeeld, toen ook een tweede pion dreigden verloren te gaan hield Menno het voor gezien. Niet veel later gaf ook Sjaak zijn tegenstandster een hand. Zij haalde netjes alle dreigingen uit de stelling en verzilverde haar voordeel. Een snelle 2-0 was niet voor alle spelers een reden een tandje bij te zetten. De tegenstander van Crelis dacht nog wel het betere van het spel te hebben, maar na ruil van diverse stukken bleef er een erg remise achtige stelling op het bord achter. En werd deze uitslag ook genoteerd. Ook Frank op het eerste bord had een mooie pion gewonnen, bij het doorrekenen bleek deze niet te houden te zijn. Zijn tegenstander zag dat hij voor het terugwinnen van de pion zijn loperpaar moest opgeven waardoor ook hier tot remise werd besloten. Stand 3-1 daarmee waren de eerste vier borden klaar.

Op bord acht speelde Frans met de zwarte stukken. Hij verloor een pion en kwam onder zware druk te staan en nog lang bleef hij het proberen maar moest uiteindelijk zijn tegenstander feliciteren. Voor Neal op het vijfde bord een interessante partij opzet waarbij hij even iets gemist had waardoor zijn tegenstander een stuk kon pennen op de open A-lijn. Met een mooie tegenactie kon Neal goed de druk omdraaien waardoor zijn tegenstander moest oppassen. Nadat erg veel en snel geruild werd, ook hier remise. Stand 4½ - 3½. Hans, die een prima partij speelde en zijn tegenstander goed onder druk zette, won een prima kwaliteit en kreeg een mooie stelling. Helaas kon zijn tegenstander een vervelende paard manoeuvre uitvoeren op zijn koningsstelling waardoor de koning bloot kwam te staan. In het vervolg miste Hans een zet waardoor hij pardoes mat werd gezet. Ook bij Aad een lange partij en een tegenstander die van geen remise wilden horen. In het verre eindspel werd nog lang doorgespeeld, helaas miste Aad het moment om de dames te ruilen en een remise-eindspel over te houden. Ook hier overgave en dus een 6½ - 1½ uitslag.

De degradatie betekend volgend jaar in de 3e klasse spelen voor De IJssel 1 en dat is zeker 25 jaar niet meer gebeurd. (Frank)

Shah Mata 2

1745

˗

De IJssel 1

1545

˗

John la Gortdillie

1892

˗

Frank vd Pavoordt

1766

½

˗

½

Rob Leemans

1868

˗

Crelis Molenaar

1693

½

˗

½

Nick Bootsma

1751

˗

Menno van Dijk

1525

1

˗

0

Franka van Vlokhoven

1722

˗

Sjaak in 't Veld

1555

1

˗

0

Cees van Oosterom

1782

˗

Neal Twigt

1520

½

˗

½

Piet Pauw

1506

˗

Hans Verduijn

1468

1

˗

0

Kristian Zaydulidi

0

˗

Aad vd Meer

1398

1

˗

0

Teun Korevaar

1694

˗

Frans Dubois

1437

1

˗

0

overzicht externe wedstrijden