WSV Inter Nos 1 maatje te groot voor De IJssel 1

Het eerste team van De IJssel ging verzwakt naar Waddinxveen, één van de basisspeler heeft zich teruggetrokken na het niet opkomen dagen van Onesimus, een andere speler zit op cursus. Gelukkig hebben we ervaren invallers die zich kranig zullen verweren.

Het team van Waddinxveen had voor de gelegenheid de schaker met 62 jaar ervaring (schaakt sinds zijn 15 jaar) Eduard Phillipse gecharterd in te vallen en hem op het eerste bord gezet. Voor Frank Visser die in topvorm verkeerd een interessante uitdaging.

Na zet verwisselingen ontstond er een Damegambiet op het bord, wit had het betere van het spel maar de Waddinxvener die het verdedigen als geen ander beheerst ving alle aanvallen op en zo werd in het middenspel tot remise besloten.

Even daarvoor had Gerard een lastige stelling op het bord en de aanval onderschat in de afwikkeling een stuk verloren en gaf op. Bij Sjaak die er weer flink het tempo in had ook een Damegambiet na veel over en weer afruilen ontstond er een gewonnen toreneindspel met twee pionnen in de plus, dit schoof hij bekaam naar winst. 1½ - 1½ tussenstand

Bij Neal op bord 6 een wilde openingsfase met een scherpe opstelling van beide spelers, waarbij hij een pion moest investeren om de aanval te pareren. Ergens verder in het middenspel miste hij een goede voortzetting en in het vervolg werd het eindspel met twee pionnen achter verloren. Ook Menno op bord 4 had een ervaren speler met Willem van der Hoek, daar een atypische Franse opstelling waarbij hem een stuk werd afgenomen, de twee pionnen compensatie waren er pas nadat Willem het stuk terug blunderde. Van een verloren stelling werd het een kansrijke met pion meer. Veel valkuilen en dreigingen zaten er in het Dame/ toreneindspel maar met secuur en voorzichtig manoeuvreren werd de overwinning binnengehaald. 2½ - 2½ tussenstand

Met nog drie partijen te gaan een spannend ontknoping. Met invallers Frans en Aad van der Meer en Frank van de Pavoordt op bord 3 met een remisestelling een hele kluif.

Bij Frans die veel tijd geïnvesteerd had in zijn partij om de Koningsgambiet pion te behouden, in het vervolg ging de pion verloren en met het wegtikken van de tijd ook nog meer pionnen. De overmacht aan pionnen voor Frans reden om zijn tegenstander te feliciteren. Tegelijk met Frans geeft ook Aad zijn partij op lang gevochten en standgehouden maar in het eindspel de kwaliteit verliezen en tegen een verloren eindspel aankijken doet ook hem besluiten zijn tegenstander te feliciteren. Daarmee is de wedstrijd verloren 4½ - 2½

Alleen Frank van de Pavoordt zit nog achter het bord terwijl een aantal van zijn teamgenoten al onderweg naar huis zijn schaakt hij rustig verder. Vanuit de opening heeft hij een klein voordeeltje overgehouden. In het middenspel gaat er veel materiaal van het bord, hier is het dat Frank een eenvoudige winst laat liggen. Zijn tegenstander heeft inmiddels al enkele keren remise aangeboden maar door Frank afgeslagen. Het ontstane eindspel, ongelijke lopers met voor ieder een paard en vier pionnen. Dit lijkt inderdaad erg op remise maar Frank heeft een weliswaar geblokkeerde vrijpion voldoende redenen om het nog even te proberen.Nadat zijn tegenstander paard tegen loper ruilde was het duidelijk dat Frank risicoloos de stelling kon uitmelken en zodoende de winst binnen halen.

Om 23.15 geeft zijn tegenstander op en is de wedstrijd afgelopen.

Een 4½ - 3½ overwinning voor WSV Inter Nos 1 gezien het rating voordeel van de thuisclub en het inbrengen van twee invallers voor de IJssel geen verrassing.

WSV Inter Nos 1

1658

-

De IJssel 1

1596

-

4½-3½

Eduard Philipse

1750

-

Frank Visser

1849

-

½ - ½

Ruud Bosch

1780

-

Gerard vd Wouden

1684

-

1 - 0

Derek Zuurmond

1589

-

Frank vd Pavoordt

1759

-

0 - 1

Willem vd Hoek

1634

-

Menno van Dijk

1535

-

0 - 1

John Groen in 't Wout

1610

-

Sjaak in 't Veld

1554

-

0 - 1

Hans van Woudenberg

1688

-

Neal Twigt

1539

-

1 - 0

Tjalling Sybesma

0

-

Frans Dubois

1449

-

1 - 0

Albert Prins

1556

-

Aad vd Meer

1398

-

1  0

overzicht externe wedstrijden