Walk-over De IJssel tegen Moerkapelle 2

Geen problemen voor De IJssel in hun tweede RSB wedstrijd tegen de reserves van streekgenoot Moerkapelle, een team dat eigenlijk een klasse te hoog is ingedeeld.

Het was even zoeken naar de goede locatie. De teamleider had braaf de locatie op de website van de RSB opgezocht. Daar stond vermeld dat de externe competitie niet in het eigen clubgebouw, maar in het veel grotere Dorpshuis zou zijn. Die corona-maatregel was echter  weer ingetrokken, zodat ieder eerst weer op zoek moest naar de juiste plek. De wedstrijd begon zodoende pas om 20.10 u.

Op bord 1 speelde Jan met wit een Franse opening, waar hij juist als zwartspeler vaak succes mee boekt.  Hij weet dus hoe zoiets aan te pakken. Het werd een wat saaie partij die volledig draaide om een geļsoleerde d-pion waar Jan zijn tegenstander mee opzadelde

Het snelst ging het bij Sjaak tegen een tegenstander van 12 jaar oud. Met ieder nog een dame, paard en toren had Sjaak daar het voordeel van een vrije a-pion tegen de e-pion die niet vrij was. Bekwaam wist hij die a-pion naar voren te loodsen en vlak voordat het tot promotie kwam boog zijn jonge opponent het hoofd, 0-1. Het liep dankzij Menno op naar 0-2. Hij had een mindere loper tegen paard van zijn tegenstandster, een dame van 14 jaar. Toen ze daar niet de juiste dingen mee deed kon er met een pionnenmeerderheid op de damevleugel een doorbraak worden geforceerd, die beslissend was.Jan had met rustig en mooi technisch spel rond de 25e zet de  genoemde zwakke pion  op gepeuzeld en kon met zijn pluspion in het eindspel de vis makkelijk op het droge krijgen: 0-3.

Arie had een hoogst originele opening waarbij na dameruil het bord heel lang vol stukken bleef en hij ter compensatie van een pion minder een stellingsvoordeel had.  Door vakkundig ruilen wist hij een pion achter om te zetten in een pion voorsprong, daarbij geholpen door een sterk loperpaar. In de tijdnood van zijn tegenstander wist hij vervolgens stukwinst te boeken en kwam ook hier de winst naar De IJssel.

Frank (V) zag met de zwarte stukken een openingsexperiment mislukken en kwam met een dodelijk zwakke achtergebleven d-pion te zitten. Met een simpele, maar door hem niet  meer te vermijden penning ging die verloren en prikte er ineens een witte d-pion op d6. Vervolgens ging hij voor de alles-of-niets-optie en bestookte de witte koning op zet 20 met een paardoffer voor een pion.  Daarvan was niet zo duidelijk of het wat op zou leveren. Toch ging van de open lijnen die richting de witte koning waren ontstaan veel dreiging uit en na investering van nog eens een kwaliteit stortte wit in elkaar en werd al het materiaal met rente teruggewonnen en stond het 0-5.

Bij Crelis, tegen een naamgenoot, ging lang gelijk op. Flink wat ruilwerk zorgde voor alleen maar zware stukken voor de 20e zet, waarbij het leek of hij iets minder stond wegens druk tegen zijn verzwakte d-pion.  Echter toen de torens allen geruild waren had hij in het dame-eindspel juist een pion winst geboekt.  En wist die te verzilveren. De zesde winstpartij voor De IJssel.

Frank (vd P) voerde een strijd die op en neer golfde. Hij wist in het middenspel de kwaliteit te veroveren, maar bleek opgezadeld met een zwakke dubbelpion. Helaas bleek de activiteit van de lichte stukken van zijn tegenstander groter dan van zijn torens.  Hij leverde de kwaliteit weer in en ging een waarschijnlijk verloren eindspel in met een pion minder. Met pionnen op beide vleugels was zijn witte paard zwakker dan de zwarte loper. Zijn tegenstander wist twee verbonden vrijpionnen ver te laten oprukken.  Maar tot promotie kwam het niet en Frank wist af te wikkelen naar remise. Tot slot speelde invaller Leen het langste door. Hij had met prima spel twee pionnen in het vroege middenspel veroverd.  Zijn koning leek onder vuur genomen te worden, maar het gevaar wist hij af te wenden. Het was zoeken hoe zijn plussen te gelde te maken en hij had daar veel zetten voor nodig.  Leidend tot de zevende winstpartij.   

Samenvattend een ietwat geflatteerde monsteroverwinning waarbij het kwartje telkens de goede kant opviel.

 

Moerkapelle 2

1481

-

De IJssel 1

1703

 

½

-

                   

1

Kevin Bakker

1582

-

Jan Evengroen

2090

 

0

-

1

2

Christiaan Noorland

1736

-

Frank Visser

1837

 

0

-

1

3

Rik Wortman

1440

-

Frank vd Pavoordt

1796

 

½

-

½

4

Dirk. Molenaar

1548

-

Crelis Molenaar

1690

 

0

-

1

5

Arie. Ymker

1350

-

Arie Macdaniel

1558

 

0

-

1

6

Manixia Wortman

1414

-

Menno v Dijk

1548

 

0

-

1

7

Rawi Wortman

1299

-

Sjaak in t Veld

1523

 

0

-

1

8

Martin Roest

0

-

Leen Boonstra

1582

 

0

-

1

overzicht rsb wedstrijden