De IJssel V1 wint met een gelukje bij 3 Torens

Voor de viertallen competitie stond op 12/2 de derde ronde op het programma, uit tegen 3-Torens in Berkel en Rodenrijs. Voor deze wedstrijd was een invaller nodig en deze werd gevonden in Rien Duine. Aangekomen in gebouw de wijnstok  was het een drukte van belang veel jeugdspelers kregen onderricht. Na de gebruikelijke rituelen konden we rond 20.15 uur starten.

Bij Frank (vdP) werden de eerste twaalf zetten vlot op het bord gezet waarna hij na een onnauwkeurige zet van zijn tegenstander hem met een torenoffer verraste. Vervolgens kon hij de stelling die na de verwikkelingen overbleef, paard en loper tegen toren, onder druk houden. Toen er een paar zetten later met een paardvork ook de kwaliteit verloren ging schudde zijn tegenstander de hand en stond het al vlot 0-1 voor De IJssel.

Bij Sjaak stond al snel een toreneindspel op het bord waar hij een loper heeft en zijn tegenstander, een geroutineerde tachtiger, het paard. In het vervolg verspeelde Sjaak een kwaliteit en werd het voor hem een lastig toren tegen loper eindspel. Met het dichtgooien van de stelling probeerde hij overeind te blijven. Rustig en onverstoorbaar speelden beide heren hun partij verder. Totdat de koning van Sjaak de weg wed afgesneden waardoor de koning van zijn tegenstander de stelling in kon komen en de beslissende tik kon uitdelen en dus 1-1.

Bij Frank (V) kwam een door beide spelers scherp opgezette stelling op het bord waarbij het voordeel in eerste instantie bij de tegenstander van Frank Visser leek te liggen. De verovering van een pionnetje door zijn tegenstander bood hem de mogelijkheid tot ruil van een toren voor loper en paard. Dar was hij als de kippen bij. Direct daarna werd de koningsstelling onder de korrel genomen en kreeg hij het initiatief en veel ruimte met een sterk loperpaar. Met een fraaie slotzet waarbij hij ogenschijnlijk een toren weggeeft, maakte hij de partij uit (1-2).

Bij Rien was toen al een lang en strategisch gevecht gaande in een gesloten stelling met zijn stukken op de damevleugel terwijl zijn tegenstander een koningsaanval aan het voorbereiden was. De koningsaanval leek de meeste kans te maken. Rien moest alle zeilen bijzetten om niet onder de voet gelopen te worden. Met een pionoffer en dameruil wist hij in eerste instantie de angel uit de stelling te halen. Wat restte was een eindspel met nog steeds het initiatief en betere stelling bij zijn tegenstander en de bekende tijdnood problemen bij Rien. Een nederlaag leek onvermijdbaar. In de tijdnoodfase wist Rien als altijd een valstrik in te bouwen waar zijn tegenstander inliep, stukverlies en opgave (1-3).

Een 2 -2 hing lang in de lucht, we zijn gewaarschuwd voor de terugwedstrijd !!

 

3-Torens V1

1594

-

De IJssel V1

1704

 

1

-

3

                   

1

Martin van Valen

1687

-

Frank vd Pavoordt

1789

 

0

-

1

2

Rinus vd Linde

1602

-

Frank Visser

1874

 

0

-

1

3

Jan Gerkus

1563

-

Rien Duine

1622

 

0

-

1

4

Egbert Berghout

1524

-

Sjaak in 't Veld

1529

 

1

-

0

overzicht extere competitie