Rien Duine matchwinnaar bij eerste winst voor De IJssel 2

In de vijfde competitieronde trof De IJssel 2 in Hoeksche Waard 2 een tegenstander van vergelijkbare sterkte. Geen grote ratingverschillen dus ditmaal en bovendien, net als het IJsselteam, nog puntloos. Een strijd tussen degradatiekandidaten dus. Daarvoor moest wel worden afgereisd naar Numansdorp. Ooit, in 1985, behaalde De IJssel 1 hier in het Schippershuis met een 4½-3½ zege tegen de toen nog bestaande vereniging Numansdorp het kampioenschap in de derde klasse. Die vereniging is inmiddels opgegaan in de vereniging Hoeksche Waard met de thuisbasis in de sporthal Cromstrijen in Numansdorp. Zes jaar geleden was de enige eerdere confrontatie, in Moordrecht klopte Hoekse Waard 2 het tweede team van De IJssel met 4½-3½.

Alhoewel de route niet erg lastig is slaagde Gerard er in om toch de afslag naar de A29 richting Numansdorp te missen en kwam ten einde weer op de goede route te komen opnieuw in het Botlekgebied terecht. Een plaats die enige tijd geleden op weg naar Oude Tonge ook al een grote aantrekkingskracht op hem uitoefende. Het kwam allemaal wel weer goed en kostte alleen hem, Aad en Menno een kwartiertje bedenktijd. 

Voor Gerard speelde dat gen rol want binnen mum van tijd stond er bij hem een remisestelling op het bord. Gemakkelijk en snel ging het ook bij Arie jr. Die kuierde al vroeg met een tevreden gezicht langs de borden. Minder goed verging het zijn vader die kennelijk ergens onverwacht in de fout was gegaan, 1½-1½ dus. Die verliespartij was een veeg teken, want ook op andere borden was er nauwelijks sprake van enig voordeel voor De IJssel. Leen leek met een door twee torens bezette open lijnen op de koningsvleugel van zijn tegenstander dik in het voordeel, maar dat leek beter dan het was. De tegenstander kon ontsnappen en Leen moest nog flink aan de bak om het remise te houden. Dat was eveneens het resultaat bij Menno. Die schuwde de aanval niet, maar dat leidde ook tot tegenkansen. Het bleef dus in evenwicht. Bij Aad ging het vervolgens minder goed. Na viermaal zonder positief resultaat met wit vond de teamleider dat het nu maar eens met zwart moest. Ook dat ging echter mis. Op weg om een eenzame centrumpion van zijn tegenstander in te rekenen strooide een onverwacht opduikende tegenaanval roet in het eten. De pion kon niet genomen worden en werd daarna een sterk baken in de tegenaanval die door zijn tegenstander bekwaam in winst werd omgezet, 2½-3½ voor de tegenpartij derhalve. Alle druk op een goed resultaat nu bij Sjaak en Rien. Bij Sjaak met twee pionnen in de plus in een eindspel met toren en lopers van ongelijke kleur kansrijk maar lastig. Dankzij goed manoeuvreerwerk slaagde hij daarin echter wel. Bij een 3½-3½ stand lag het teamresultaat daardoor in handen van Rien. Eerder al was remise van de hand gewezen en gezien de stelling van zijn tegenstander waarschijnlijk terecht. Maar Rien is een schaker met veel ervaring in schaken in toegevoegde tijd. Dat deed ook nu de kansen keren toen ook zijn tegenstander in die omstandigheden geraakte. Die raakte het spoor bijster en werd uitgeteld. Winst op de valreep, dankzij Rien.

 

Hoeksche Waard 2

1474

-

De IJssel 2

1562

 

-

                   

1

Frans op de Beek

1581

-

Gerard vd Wouden

1691

 

½

-

½

2

Kees van 't Land

1496

-

Rien Duine

1622

 

0

-

1

3

Pleun Noteboom

 

-

Leen Boonstra

1591

 

½

-

½

4

R Möhrke

1559

-

Menno van Dijk

1556

 

½

-

½

5

Johan de Moor

1587

-

Sjaak in 't Veld

1529

 

0

-

1

6

Dirk van Vuuren

1450

-

Aad vd Berg

1485

 

1

-

0

7

Marius van der Knaap

 

-

Arie Macdaniël sr

1532

 

1

-

0

8

Johan van der Meer

1172

-

Arie Macdaniël jr

1494

 

0

-

1

overzicht externe competitie