Degradatie voor De IJssel 1 na verlies tegen Krimpen a/d IJssel 1

Krimpen a/d IJssel 1, de tegenstander van De IJssel 1 op 3 maart, had in de voorlaatste RSB wedstrijd nog een puntje nodig voor handhaving in de hoofdklasse. De IJssel moest om degradatie te kunnen ontlopen in ieder geval winnen. De IJssel moest het doen zonder Jan Evengroen die op het laatste moment vanwege ziekte verstek moest laten gaan. Voor hem speelde nu Gerard van der Wouden. Bij de tegenstanders ontbrak kopman Diederick Casteleijn, maar in persoon van Wiggert Pols, net als RSB kampioen Harold van Dijk en Floris Doolaard speler van het hoogste KNSB team (1e klasse), hadden zij daarvoor een waardig vervanger. Verenigingen met hoog spelende KNSB teams zijn in de RSB competitie na de scheiding van beide competities duidelijk in het voordeel. Met gemiddeld circa 170 punten meer achter de borden waren de tegenstanders dan ook duidelijk favoriet. 

Dat bleek ook in de wedstrijd. Frank (V) was de eerste die sneuvelde hij miste een direct winnende koningsaanval.  Dat overkwam wat later ook de andere Frank en dus was het al snel 0-2. Gerard investeerde een pionnetje en trok zelf ten aanval, maar die kon gemakkelijk worden gepareerd met een meer doeltreffende tegenaanval met beslissende materiaalwinst, 0-3. Aan het eerste bord zette Henk-Jan tegen een tegenstander van gelijk niveau weer een fraaie partij op het bord. Het draaide om een pion, kon die genomen worden of niet? Zijn tegenstander dacht van wel maar dat had consequenties. Na vindingrijk spel van weerszijden kreeg Henk-Jan het gelijk aan zijn zijde. Hij kwam een stuk voor met winnende aanval, 1-3. Opnieuw een punt voor de nog ongeslagen topscorer van de hoofdklasse. Vervolgens ging het mis bij Crelis. Reeds vroeg in de partij opgezadeld met een pion achterstand was het verdedigen geblazen. Dat ging lang goed, maar in het laatste half uur bezweek hij toch onder de toenemende druk. Beter verging het Pim. Daar bleef het dankzij nauwkeurig spel in evenwicht en werd na een afruilactie remise overeengekomen, inmiddels dus 1˝-4˝ en de wedstrijd verloren. Ook bij Ad was het lang moeizaam verdedigen geblazen. Met een aanvallende actie poogde hij de bakens te verzetten. Daarbij sneuvelden twee pionnen en dat leidde tot 1˝-5˝. Aan het laatste bord tenslotte nog een tweede halfje. Arie speelde hier weer een uitstekende partij. Een eindspel met een pion minder hield hij na langdurig manoeuvreren van zijn tegenstander knap remise, 2-6.

Met nog een enkele wedstrijd tegen mededegradant Messemaker voor de boeg is degradatie en terugkeer naar de eerste klasse een feit.

 

De IJssel 1

1792

-

Krimpen a/d IJssel 1

1961

 

2

-

6

                   

1

Henk-Jan Evengroen

2152

-

Wiggert Pols

2158

 

1

-

0

2

Frank Visser

1874

-

Harold van Dijk

2268

 

0

-

1

3

Frank vd Pavoordt

1790

-

Floris Doolaard

1928

 

0

-

1

4

Gerard vd Wouden

1691

-

Marcel de Ruiter

1825

 

0

-

1

5

Pim te Lintelo

1863

-

Ronald Sparreboom

1910

 

˝

-

˝

6

Ad de Veld

1708

-

Hans van Nieuwenhuizen

1956

 

0

-

1

7

Crelis Molenaar

1765

-

Michel van Cappellen

1833

 

0

-

1

8

Arie Macdaniël jr

1494

-

Bert van Brussel

1806

 

˝

-

˝

overzicht externe competitie