Ruime overwinning voor KNSB team De IJssel tegen DD 4

Er moest het nodige geregeld worden door de teamcaptain om een team voor deze wedstrijd achter de borden te krijgen. Helaas moesten we twee spelers missen en ook kan er dit seizoen geen beroep meer gedaan worden op Hans Lodeweges. De extern wedstrijdleider Rien Duine en Ton van Smirren waren bereid mee te spelen. Eerste probleem opgelost, echter niemand was bereid naar Den Haag te rijden want parkeren daar is een lastige zaak. Gelukkig heeft meneer de voorzitter een busje voor zes personen en met één van de jeugdspelers in de laadbak gingen we met zeven personen naar Den Haag ( Menno kwam met de trein). Enkele dagen voor vertrek constateerden we ook nog dat de Utrechtse baan vanaf Prins Clausplein volledig afgesloten zou zijn, dat betekende via Rotterdam, Delft, Voorburg, Rijswijk ergens Den Haag Zuid in naar de van Speijkstraat. Waar we in het  Nationaal Schaakgebouw, een historische omgeving (de speelzalen staan vol met vitrines met spelen en klokken en diverse andere attributen uit een rijk schaakverleden), onze wedstrijd zouden gaan spelen. Zoals de naam al aangeeft is Het Nationaal Schaakgebouw NSG) van oudsher nauw verbonden met de schaaksport, in het bijzonder met het Koninklijk Schaakgenootschap Discendo Discimus (DD). De vereniging "Het Nationaal Schaakgebouw" heeft eigen leden en een zelfstandig bestuur, dat nauw samenwerkt met dat van DD. Het NSG vierde in 2001 zijn 75-jarig bestaan. Vanaf de oprichting tot en met 1944 was hier het kantoor gevestigd van de Wereldschaakbond (FIDE). In het verleden bood het Nationaal Schaakgebouw, aan de van Speijkstraat 1 in Den Haag ook nog domicilie aan andere schaakverenigingen.

Omdat er files en parkeer problemen verwacht werden besloten we eerder  te vertrekken, Frank vertrok om 10.45 uur richting Gouda om daar Wouter op te halen, door naar Moordrecht waar de anderen gelukkig op tijd aanwezig waren zo konden we om 11.45 uur naar Den Haag afreizen. Richting Rotterdam kregen we de eerste opstopping deze viel gelukkig mee en konden we snel door over de A13 langs Delft richting Den Haag hier begon de ellende, de toevoerwegen richting Den Haag centrum stonden vol en vast. Rustig blijven af en toe een parallel baan pakken waardoor we weer enkele minuutjes tijd wonnen waardoor we uiteindelijk 13.05 uur bij de bestemming aankwamen. Geen tijd om op adem te komen want arbiter Arthur Schuring staat bekend als streng en de klokken liepen dus allemaal aan De IJssel kant, zelfs bij Menno die moest wachten tot we compleet waren.

De wedstrijd was nog geen uur aan de gang toen Wim zijn jeugdige tegenstander al had verslagen en  dus rustig van alle overige wedstrijden kon gaan genieten (01). Ook de tegenstander van Menno maakten in de opening een cruciale fout en kon snel opgeven (02). Voor Ton die met de zwarte stukken op het 8e bord Judie verving werd de opening fataal. Een foutje in de opening overleefde hij niet (12). Voor Frank aan het topbord opnieuw een vervelende middag. Hij gebruikte veel tijd in de opening en kwam best goed te staan maar na een ongelukkige zet in combinatie met een schaakje stortte de stelling in. Toch kwam hij terug in de stelling maar door weer een penning (niet gezien) ging er zelfs een stuk van het bord, waarna hij direct gedesillusioneerd opgaf (2-2). Neal kwam niet erg gelukkig uit de opening, maar kon, omdat hij het vermogen heeft om snel te blijven spelen, zijn tegenstander daarmee onder druk te houden. In het dame + toren eindspel  dat op het bord kwam greep hij het initiatief en met een fraaie manoeuvre wist hij de koning midden op het bord in problemen te brengen wat resulteerde in dameverlies en opgave (2-3). Succes ook bij de andere jeugdspeler, Wouter, met een mooi eindspel dat hij fraai naar winst voerde (24). Bij Crelis een prima partij. Iin het middenspel wist hij zijn voordeel (drie lichte stukken tegen twee toren) uit te bouwen, toch ging hij voor een remise om daarmee de overwinning veilig te stellen (2½-4½). Alleen Rien (invaller voor Gerard) was nu nog actief achter het bord. Hij had de hele partij onder druk gestaan. Ook hier een eindspel, dubbel toren met een plus pion voor zijn tegen stander. Toch greep Rien zijn kans toen hij beide toren op de tweede rij kon spelen en remise door eeuwig schaak niet te voorkomen leek. Zijn tegenstander greep echter totaal mis en gaf een toren weg. Er werdnog wel even geprobeerd de  vrijpion naar de overkant te krijgen maar dat zat er niet in (2½ - 5½).

Een middag met veel openingsfouten en blunders en toch zaten we om 16.15 uur weer in de bus inclusief de punten. Met een prima 3e plek doen we leuk mee.

 

DD 4

1464

De IJssel

1592

 

-

                 

1

Adri Voermans

1678

Frank vd Pavoordt

1824

 

1

-

0

2

Jinan Shin

1654

Rien Duine

1596

 

0

-

1

3

Hans Smallenbroek

1546

Crelis Molenaar

1738

 

½

-

½

4

Gerrit Horst

1548

Menno van Dijk

1592

 

0

-

1

5

Hayun Shin

1600

Wim Mulder

1686

 

0

-

1

6

Auke de Vries

1428

Neal Twigt

1548

 

0

-

1

7

Theo van Vorselen

1390

Wouter Schmahl

1587

 

0

-

1

8

Roan Brady

868

Ton van Smirren

1162

 

1

-

0

overzicht externe wedstrijden