Na toegekend protest nipte nederlaag voor KNSB team De IJssel tegen CSV 2

Inzet van deze middagwedstrijd was de koppositie in de 6e klasse D, gemiddeld kwam er bij De IJssel bijna honderd punten minder achter de borden. De wedstrijd was nog geen uur aan de gang of Judie moest de koning omleggen. Haar ook jeugdige tegenstander had een Kalasjnikov variant voorbereid met offer op f7 daar wist Judie niet goed raad mee en al snel was het klaar, 1-0. Ook Gerard stond vanuit de opening zwaar onder druk en dreigde een stuk te verliezen. De problemen werden opgelost maar van een samenwerking van de stukken was geen sprake meer. De koningsaanval die zijn tegenstander opzette was niet meer te pareren en de opgave was daar, 20.Voor Neal (iets later aan de partij begonnen, want wat was het adres ook alweer ??) die traditioneel snel speelt was de partij snel klaar, in sneltreinvaart stond hij twee stukken achter dat kom je normaal gesproken niet meer te boven, zo geschiedde. Ook al moest zijn tegenstander daarvoor wel het hele bord leeg eten, 30. De partij van Menno bleef lang in balans. Beiden probeerden het wel maar de balans werd niet verbroken, remise, 3˝-˝. De tegenstander van Wim offerde in de opening een pion die door hem werd aangenomen, gevolg was dat de stelling behoorlijk onder druk kwam te staan. In het middenspel kwam hij een kwaliteit achter en in het daarop volgend eindspel raakte hij nog enkele pionnen kwijt. Het resulteerde in een verloren stelling waarin hij het nog wel probeerde maar zonder succes, 4˝-˝.  Kopman Frank moest vanuit een saaie stelling proberen voordeel te halen. Een onoplettendheid gaf zijn tegenstander de mogelijkheid een kwaliteit te winnen. Gelukkig kon hij een sterk paard midden op het bord houden voor enige compensatie. In het vervolg probeerde hij met paard en dame de koning onder vuur te nemen, een ongelukkige damezet zorgde ervoor dat de partij pardoes uit is. Een paard schaakje doet de dame van het bord verdwijnen en zwart gaf op, 4˝-1˝. Wederom speelde Wouter een prachtig aanvallende/positionele partij. Tegengestelde rokade zorgt altijd voor spannende stellingen, ook hier veel spektakel en rekenwerk. Helaas onnodig gaf Wouter pardoes de partij weg,  door dameruil loopt hij mat. De thuisanalyse zal waarschijnlijk wel de winst geven, 5˝-1 ˝. De positionele partij die bij Crelis ontstond was er een van veel schuiven. In het middenspel werden ook de dames nog geruild waardoor er een remiseachtige stelling ontstond. Beide spelers wilden van geen remise weten het dubbel toreneindspel met loperpaar zorgen voor een dynamische stelling. Ergens ging de vlam in de pan met een stukoffer voor aanval. De stelling die daarna ontstond was voor Crelis niet meer te pareren de vrijpionnen waren te sterk, 6˝-1 ˝.

Protest

Achteraf ontdekte extern competitieleider Rien Duine dat de tegenstanders drie invallers hadden opgesteld die niet speelgerechtigd waren. De rating van invallers mag niet hoger zijn dan +40 van de speler met de hoogste rating (in dit geval 1692) en daarnaast ook niet hoger dan de laagste rating van het eerstvolgende hogere team (in dit geval 1732).

Daar bleef het bij. De wedstrijd voor CSV 2 verloren te verklaren of overspelen van de wedstrijd vanwege het feit, dat hierdoor een verschuiving van sterkte in het team van CSV 2 had plaatsgevonden waardoor lagere borden geconfronteerd werden met de spelers die normaliter op de eerste borden zouden spelen, werd niet gehonoreerd.

 

CSV 2

1696

-

De IJssel

1602

 

-

                   

1

Jaap Rusch

1871

-

Frank vd Pavoordt

1789

 

0

-

1

 2

Walter Vermeer

1846

-

Gerard vd Wouden

1691

*

0

-

1

3

Rob Docter

1734

-

Crelis Molenaar

1757

*

0

-

1

4

Sina Mohabinnezhad

1655

-

Wim Mulder

1732

 

1

-

0

5

Willem Klein

1615

-

Menno van Dijk

1548

 

˝

-

˝

6

Harry Stroosma

1681

-

Neal Twigt

   

1

-

0

7

Derk Brus

1597

-

Wouter Schmahl

1560

 

1

-

0

8

Marco Tjepkema

1571

-

Judie van Eck

1138

 

1

-

0

* oorspronkelijk 1-0, maar nav protest gewijzigd in 0-1 (R).