Debutant De IJssel start in landelijke competitie met winst op Krimpen a/d IJssel 4

Zaterdag 2 november speelde De IJssel de allereerste wedstrijd in de landelijke competitie van de KNSB. Het werd een succesvol optreden met een hoofdrol voor de junioren Judie en Wouter.

In de speelzaal van Krimpen a/d IJssel, waar gelijktijdig ook hun eerste, tweede en derde team speelden, heerste een goede sfeer. Onder de bijna zestig aanwezige spelers was het een weerzien van bekende tegenstanders.

Het eerste halfje werd genoteerd bij Wim. Een vroege afruil van veel stukken en vervolgens werd hier al snel tot remise besloten. Bij Gerard vanuit de opening een complexe stelling waarbij Gerard een pion investeerde voor initiatief en spel. Dat kreeg hij en ook een remiseaanbod dat geaccepteerd werd. Succes dan aan bord zeven. Een door Wouter scherp opgezette partij dwong zijn tegenstander tot verdedigen. In het middenspel lukte het hem de stelling naar zich toe te trekken doormiddel van een dameoffer en kwam hij uiteindelijk een stuk voor. In het eindspel probeerde zijn tegenstander het nog wel maar zag uiteindelijk het zinloze van doorspelen in en gaf op. Tussenstand 1-2. Naast hem speelde Judie een interessante partij. Met goed spel kwam zij uit de opening maar helaas raakte ze in het middenspel het initiatief kwijt. Na een forse afwikkeling zag haar tegenstander iets over het hoofd  waardoor ze een toren kon winnen. Met een goed gespeeld eindspel wordt de winst binnengehaald. (1-3). Van een dergelijke start hadden we alleen maar kunnen dromen! Op de borden 5 en 6 spelen Frank en Menno tegen de broertjes Lennart en Cornelis Pols, twee jongens uit een ware schaakfamilie, hun twee ouder broers spelen in het 1e team van Krimpen a/d IJssel. Bij Menno, die enigszins grieperig achter het bord zat, een gesloten partij waarbij veel geschoven werd. Toch wist hij de koning flink onder vuur te nemen, al wits stukken moesten terug naar de onderste lijn. Na veel manoeuvreren won hij de toren met twee pionnen tegen twee paarden, beiden spelers konden de kansen niet overzien en er werd tot remise besloten. (1½-3½). Bij Frank leek de stelling na de opening telkens iets in zijn voordeel. Het voordeel was echter onvoldoende om verder op winst te spelen. Het remiseaanbod werd geaccepteerd waardoor De IJssel met een 2-4 tussenstand in ieder geval van één matchpunt verzekerd was. Maar het werd meer. Crelis die de hele partij het spel dicteerde had diverse mogelijkheden de partij naar zich toe te trekken. Toch besloot hij de eeuwig schaak variant in de stelling toe te laten, waardoor zijn tegenstander met remise kon ontsnappen, maar De IJssel wel de teamwinst binnenhaalde (2½-4½). Ook voor Hans aan het eerste een sterke jeugdspeler. Vanuit de opening veel heen en weer geschuif. Het insluiten van een toren kostte hem echter een kwaliteit. Met loper tegen toren ging hij nog lang voor een positief resultaat maar het zat er niet. De jonge schaker pakt hem keurig in. Maar de IJssel ging met een 3½-4½ zege en de punten naar Moordrecht.

 

Krimpen a/d IJssel 4

1552

-

De IJssel 1

1637

 

-

                   

1

Alan Bakija

1764

-

Hans Lodeweges

1878

 

1

-

0

2

David Berendsen

1792

-

Gerard vd Wouden

1691

 

½

-

½

3

Robin Bos

1734

-

Crelis Molenaar

1757

 

½

-

½

4

Jan Buis

1558

-

Wim Mulder

1732

 

½

-

½

5

Lennart Pols

1600

-

Frank vd Pavoordt

1789

 

½

-

½

6

Cornelis Pols

992

-

Menno van Dijk

1548

 

½

-

½

7

Evert Hoogevorst

1422

-

Wouter Schmahl

1560

 

0

-

1

8

Charlie Szymanska

0

-

Judie van Eck

1138

 

0

-

1

totaaloverzicht