Charlois Europoort V2 te sterk voor De IJssel V1

Charlois Europoort V2 heeft een speelsterkte die ruim 200 Elo-punten hoger ligt dan  die van De IJssel V1.  De verwachtingen voor een goed resultaat op 22 februari waren dan ook niet al te hoog gespannen. Het team moest het doen zonder Frank van de Pavoordt, in zijn plaats speelde Rien Duine.

Frank dacht de speellocatie op Heijplaat wel zonder TomTom te kunnen vinden, maar dat viel tegen.  Met  ronddwalen door allerlei havengebieden reed hij 25 km meer dan nodig was en arriveerde na 20.30 uur en begon dus met een half uur verloren bedenktijd.

De eerste tien zetten waren toen ongeveer gedaan bij de overige drie borden, waarbij Hans een atypische opening kreeg die er niet slecht voor hem uitzag. Rien en Crelis hadden zwart en speelden tamelijk reguliere zetten. Een uur later zag het er echter voor Rien al niet te best meer uit. Pionroof op b2 en c2  leverde wit een kwaliteit op en Rien werd eenvoudig uitgetikt. Crelis hield lang stand in een passieve stelling met een zwakte op d6 waar een achtergebleven pion van hem stond. Toen hij zijn koningsstelling moest verzwakken wegens matdreiging over de lange diagonaal was materiaalverlies niet te voorkomen: een eerste pion, daarna een tweede, reden om te capituleren. Stand 2-0. Hans  had zoals gebruikelijk veel tijd geļnvesteerd in zijn eerste zetten. Verder dan het middenspel kwam hij met zijn tegenstander niet. Een vol bord, wat eigenlijk volledig dichtgeschoven stond. Dat kwam goed uit want voor zijn laatste tien - misschien wel twintig zetten - had hij telkens maar 15 seconden bedenktijd.  Alleen met offeren zou de stelling open te breken zijn. Terecht durfde zijn tegenstander ondanks tijdsurplus dat niet aan en moest hij in remise berusten en werd de stand 2½-½. Frank had initiatief genomen en rond zet 15 een loperoffer gepleegd wat twee pionnen opleverde. Vervolgens nogal wat reductie van materiaal. Het eindspel met T+4pi tegen T+P+1pi  zou na ruil van een pion theoretisch al snel remise moeten opleveren. Onder druk van de klok kon hij echter niet de goede zetten vinden en zijn pionnen gingen er stuk voor stuk aan zonder dat zwart zijn enige pion hoefde te ruilen. Eindresultaat derhalve 3½-½.

Later bleek dat de tegenstander van Crelis volgens het reglement niet een vierde keer had mogen invallen en diens partij is om die reden verloren verklaard.

 

Charlois Europoort V2

2010

-

De IJssel  V1

1796

-

 
                   

1

John Leer

2106

-

Frank Visser

1873

1

-

0

 

2

Henk van der Velde

2019

-

Crelis Molenaar

1766

0

-

1

* Regl.

3

Cor de Wit

2027

-

Hans Lodeweges

1871

½

-

½

 

4

Albert Kaman

1887

-

Rien Duine

1674

1

-

0

 

rsb overzicht