De IJssel na winst in bekerthriller naar kwartfinale

Tegenstander van De IJssel op 3 december in de tweede ronde om de RSB beker was het team van de Capelse Schaakvereniging. Weer een tegenstander van formaat, in de eerste ronde klopten zij Erasmus. Bij De IJssel ditmaal naast de Evengroenen in plaats van de broers Jacobse Pim te Lintelo en Frank Visser.

Henk-Jan kreeg te maken met een tegenstander die fors tijd investeerde in de beginfase van de partij. Dat bleek niet voor niets want hij kreeg een kansrijke stelling. Dat betaalde zich uit toen hij in tijdnood steeds de goede zetten vond en Henk-Jan vervolgens werd uitgeteld. Het werd 2-0 voor de gasten door verlies van Pim. Hij leek goede kansen te hebben, maar die deden er niet meer toe toen hij een combinatie miste die hem een stuk kostte. Met aanvallende acties probeerde hij het zijn tegenstander nog lastig te maken, maar die hield het hoofd koel en dus verlies voor Pim. Dat betekende dat Jan en Frank moesten winnen. Jan kreeg een toreneindspel met een pluspion op het bord. Dat bood zeker winstkansen, maar die vervlogen toen hij door een verkeerde manoeuvre de pluspion verspeeld. Meer dan remise leek er niet in te zitten totdat de tegenpartij ernstig in de fout ging, zijn toren verspeelde en de winst alsnog naar Jan ging. Frank had een minimaal materiaal voordeel van twee lopers tegen een toren. De winstweg was echter lastig. Zeker toen er simpel een loper de mist in ging en hij dus gewoon een kwaliteit achter stond. Wel een paar sterke centrumpionnen en licht tijdvoordeel. Dat laatste droeg er wellicht toe bij dat zijn tegenstander zijn toren op een verkeerd veld zette. Dat betekende weer een stuk voor en dat werd bekwaam uitgebuit.

De gelijke stand noodzaakte tot beslissende snelschaakpartijen, waarbij De IJssel aan een gelijke stand niet voldoende had. In dat geval won CSV vanwege een betere score aan de drie eerst borden bij normaal tempo. De Capellenaren bleken echter niet opgewassen tegen het Moordrechtse snelschaakgeweld, winst was er zowel voor Henk-Jan, Jan als Pim. Bij Frank, die een schaakstaande koning had geslagen, was er de vraag of dit was toegestaan (winst claimen in plaats van slaan?). Dat deed er echter niet meer toe, dus werden het punt hier maar gedeeld.

De IJssel dus naar de kwartfinale tegen de winnaar van HI Ambacht tegen Maassluis.

                     

snelschaak

 

De IJssel

1986

-

CSV

1924

 

2

-

2

 

3

-

                           

1

Henk-Jan Evengroen (zw)

2143

-

Elnathan Ghebreab (w)

1876

 

0

-

1

 

1

-

0

2

Jan Evengroen

2043

-

Roel Trimp

2007

 

1

-

0

 

1

-

0

3

Pim te Lintelo

1885

-

Jan ten Brinke

1865

 

0

-

1

 

1

-

0

4

Frank Visser

1873

-

Arjan Terlouw

1817

 

1

-

0

 

-

rsb overzicht