De IJssel komt in bekerthriller tegen Moerkapelle half punt te kort

De loting voor de eerste ronde om de RSB beker had buurvereniging Moerkapelle als tegenstander opgeleverd, een Zuidplasduel dus. Beide teams verschenen op 30 oktober in hun sterkste opstelling achter de borden.

Het eerste punt was voor De IJssel. Met een sterke pion in het centrum kreeg Léon tegenstander Hugo behoorlijk in de tang. Met sterk spel werd dat voordeel uitgebouwd naar materiaal- en partijwinst. Het werd 2-0 door winst van Justin. Na een vroege afruil van veel stukken leek het hier af te koersen op remise. Een misser van Wouter leverde hem echter een pion voordeel op. Winst in het pionneneindspel met paard tegen loper was toen nog een heel karwei, maar het lukte hem wel. Een halfje zou de wedstrijdwinst nu voldoende zijn. Dat leek niet onmogelijk. Hans had een prima stelling die hem zeker kansen bood en ook bij Frank was nog veel mogelijk. Het mocht echter niet zo zijn. Hans kwam in tijdnood en vond toen niet de goede zetten en werd vervolgens door Jesse uitgeteld. Ook bij Frank ging het mis. Hij kwam een pion achter en het eindspel werd door Gerard daarna bekwaam binnengehaald.

De 2-2 stand betekende dat snelschaakpartijen met vijf minuten bedenktijd nu de beslissing moesten brengen. Bij een gelijke stand zou dan De IJssel winnaar zijn vanwege het beste resultaat aan de eerste drie borden. Zover kwam het niet. Léon won opnieuw. Met scherp spel wist hij zijn tijdvoordeel ondanks materiaal achterstand uit te buiten. Bij Justin koerste het af op remise en daartoe werd ook besloten na een verschuil van mening over de juiste plaats van een stuk. Hans en Frank, die al snel zijn dame verspeelde, kwamen er niet aan te pas. Moerkapelle derhalve naar de volgende ronde tegen HZP Schiedam.

 

De IJssel

1896

-

Moerkapelle

1959

 

2

-

2

 

(1½

-

2½)

                           

1

Léon Jacobse

1923

-

Hugo v. Elteren

1941

 

1

-

0

 

(1

-

0)

2

Frank Visser

1914

-

Gerard v. Ommeren

2030

 

0

-

1

 

(0

-

1)

3

Justin Jacobse

1907

-

Wouter Vroegindeweij

1920

 

1

-

0

 

-

½)

4

Hans Lodeweges

1838

-

Jesse v. Elteren

1945

 

0

-

1

 

(0

-

1)

( ) = snelschaak