Gehavend De IJssel 1 kansloos tegen Shah Mata 1

In de voorlaatste wedstrijd moest De IJssel 1 het opnemen tegen Shah Mata 1, koploper in de 1e klasse B met 2½ bordpunten voorsprong op Fianchetto 1 en 5½ op Erasmus 2. Een team nog volop in de race voor het kampioenschap dus. Dit in tegenstelling tot De IJssel 1 dat nog een enkel matchpunt nodig heeft om degradatie te ontlopen. De kans dat dit matchpunt in deze wedstrijd zou worden binnengehaald werd vooraf miniem geacht. Het team miste twee sterke steunpilaren, topscorer Léon Jacobse en de nummer één in de clubcompetitie Frank Visser. Aan vooruitspelen deed de tegenstander niet en dus twee vervangers, Rien Duine  en Sjaak in t Veld. 

Nog voor half tien stond er al een 2-0 achterstand op het scoreformulier. Gerard, geconfronteerd met zijn eigen lievelingsvariant, onderschatte een venijnige koningsaanval en werd afgeserveerd. Ook bij Sjaak ging het mis. In fors tempo kwam hier een toreneindspel op het bord ingeluid door een fraai schijnoffer van zijn tegenstander. Een afruil van de torens leidde vervolgens tot een niet meer te houden pionneneindspel. Zonder die afruil waren er reële remisekansen geweest. Het werd 3-0 toen Ad meende met een offer de strijd in zijn voordeel te beslissen maar van een koude kermis thuis kwam toen bleek dat de variant niet klopte en hij er twee stukkenbij inschoot. De stellingen op de vijf overige borden boden op dat moment ook weinig perspectieven op meer dan een halfje. Het eerste werd genoteerd bij Justin. Meer dan dat zat er in het pionneneindspel plus elk een paard niet in. Hij had zijn verjaardag graag met een overwinning willen vieren. Wie weet was zijn bitterballentraktatie dan wel champagne geworden. Vervolgens ook bij Hans remise. Hij was eigenlijk de enige met wellicht perspectief op meer in een prima gespeelde partij. Een derde remise daarna bij Leen. Vanaf vrijwel het begin leek dit het doel waarna hij streefde. Er kon worden afgewikkeld naar een eindspel met lopers van ongelijke kleur plus ook nog een paard. Pas toen de paarden werden geruild ging zijn tegenstander akkoord met het halfje. Daarmee was de nederlaag een feit. De tegenstanders wilden echter, en kregen ook, meer. Rien dacht een door zijn tegenstander zorgvuldig opgebouwde koningsaanval te kunnen weerleggen met een op het oog kansrijke tegenaanval. Helaas had hij daarbij een penning gemist waardoor dat feest niet doorging en hij definitief werd uitgeteld. Menno, gelegenheidskopman in deze wedstrijd, had zich lang prima geweerd. Toen twee torens de zevende rij in bezit namen werd het echter erg lastig. Er sneuvelden twee pionnen en daarmee was de partij met nog maar een minuut op de klok verloren. Dat zou overigens ook met voldoende bedenktijd eveneens het geval geweest zijn.

In de laatste wedstrijd In Gouda tegen Messemaker 3 moet De IJssel nu het vege lijf redden. Wanneer de Gouwenaars in deze voorlaatste ronde tegen SO Rotterdam 2 geen matchpunt scoren is zelfs een 5½-2½ nederlaag dan nog toereikend.      

 

De IJssel 1

1698

-

Shah Mata 1

1905

 

-

                   

1

Menno van Dijk

1630

-

Bram Steijn

1975

 

0

-

1

2

Hans Lodeweges

1838

-

Rene de Lange

1974

 

½

-

½

3

Rien Duine

1656

-

Paul de Freytas

1816

 

0

-

1

4

Justin Jacobse

1907

-

David vd Mast

1910

 

½

-

½

5

Sjaak in 't Veld

1553

-

David Mesman

1908

 

0

-

1

6

Ad de Veld

1673

-

Jan Zoorob

1891

 

0

-

1

7

Gerard vd Wouden

1692

-

Theo vd Sluis

1892

 

0

-

1

8

Leen Boonstra

1636

-

John Onderdelinden

1871

 

½

-

½

rsb overzicht