IJsselverslagen

 

Van 9 t/m 26 oktober is de webmaster met vakantie. In die periode wordt de website beperkt geactualiseerd. Dit beperkt zich tot een document met de wedstrijdverslagen onder deze link, het vernieuwen van de ranglijst en bijwerken van de ranglijst van de jeugdcompetitie. De periodestand zal niet worden bijgewerkt. Deze behoeft echter speciale zorg en deze zal dan ook tijdelijk niet bijgewerkt beschikbaar zijn.

 

Zesde ronde clubcompetitie met fraaie zege van Ad de Veld tegen de clubkampioen

Het aantal nederlagen van clubkampioen Frank Visser in de clubcompetitie is beperkt. De laatste twee jaar slaagden alleen zijn voorganger Léon Jacobse en Wim Mulder daarin. In de zesde competitieronde van dit seizoen nu ook Ad de Veld. Het lukte hem de stukkenontwikkeling van Frank flink te belemmeren en dat leidde weer tot een beduidende voorsprong in ontwikkeling van zijn eigen stukken. Pionwinst was vervolgens nog niet doorslaggevend, maar de winst van een tweede pion wel. Een pionnenopmars kon vervolgens niet meer gestuit worden, een fraaie zege.

Het was een clubavond met meer spannende eindspelen. Arie Macdaniël jr veroverde tegen Sjaak in ’t Veld al vroeg in de partij een pion. Er werd afgewikkeld naar een toreneindspel waarin die extra pion uiteindelijk beslissend was voor de winst. Ook de partij van Leen Boonstra tegen Rien Duine werd beslist in het eindspel. Aanvankelijk leek Leen knap in het voordeel met weinig manoeuvreerruimte voor Rien. Ergens ging er echter iets mis en kwam Leen materiaal achter en in de slotminuten ging het van kwaad naar erger. Veel inspanning ook voor Frans Dubois om tegen Ton van Smirren zijn pionvoordeel uit te buiten in het eindspel. Dat had maximaal succes toen Ton midden op het bord met zijn koning in een matnet verzeilde. Hans Verduijn koos tegen Peter Morgenrood voor de aanval. Ondanks een pion achterstand zag dat er kansrijk uit. Peter vond echter een afdoende verdediging en besliste vervolgens de partij in zijn voordeel.

Bij Wim Mulder en Gerard van der Wouden kwam het niet tot een eindspel. Wim leek met een dubbelpion in het centrum behoorlijk in het nadeel. Met een sterk bezette open lijn had hij wel wat  compensatie. Gerard zocht lang naar een winstweg. Die vond hij niet, remise derhalve. Het juniorenduel, Neal Twigt tegen Wouter Schmahl, ging in hoog tempo. Open stellingen waar beiden voor de aanval kozen met in de beginfase voordeel voor Wouter. Niet veel later waren de rollen flink omgedraaid, kennelijk was Wouter fors in de fout gegaan. Veel materiaalvoordeel voor Neal waarmee hij gemakkelijk zegevierde. Bij Casper de Pijper tegen Aad van den Berg kwam het evenmin tot een eindspel. Een door Casper gemiste combinatie kostte hem niet alleen pion maar had ook een nadelige invloed op zijn gekozen strategie. Het leidde tot onnodig, maar beslissend, materiaalverlies. In het  duel tussen twee Peters, Koolmees en De Jong, kwam de laatste al vroeg een stuk voor. Dat bleek later niet genoeg, het voordeel werd verspeeld en daarna werd het toch nog remise. 

 

De IJssel 1 fors gedupeerd door herfstvakantieperikelen

 

Een uitwedstrijd op de vrijdagavond voor de herfstvakantie is niet prettig en zeker niet voor kleine verenigingen waar adequate vervangers voor verhinderde belangrijke spelers niet voorhanden zijn. Jammer genoeg werd dit pas laat door de teamleiding van De IJssel 1 opgemerkt toen ook het vooruit spelen van partijen geen optie meer was. Zowel Henk-Jan Evengroen, Crelis Molenaar, Ad de Veld en Pim te Lintelo waren niet beschikbaar voor de wedstrijd tegen Spijkenisse 1 op 18 oktober. Dat gold niet alleen voor hen, ook een aantal potentiële vervangers konden niet meespelen. Met de aanvulling van twee teamleden van De IJssel 2 en twee juniortalenten kwam er toch nog een achttal achter de borden. Dat was natuurlijk geen partij voor de tegenstanders die aan alle borden circa 200 ratingpunten of meer telden. En dan was er ook nog de deceptie van het verlies van Hans Lodeweges. Die kon al na twee minuten en vier zetten opgeven en speelde daarmee de kortste partij uit zijn schaakcarrière. Alle tijd voor hem dus voor een verslag van het verloop van de andere partijen dat hieronder binnenkort zal verschijnen.

 

 

Spijkenisse 1

2004

-

De IJssel 1

1758

 

7

-

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Maurits vd Linde

2220

-

Jan Evengroen

2060

 

1

-

0

2

Daniël Zevenhuizen

2197

-

Hans Lodeweges

1879

 

1

-

0

3

Wilmar Meijer

1997

-

Frank vd Pavoordt

1790

 

½

-

½

4

Erik Both

2165

-

Frank Visser

1874

 

½

-

½

5

Steyn de Lange

1875

-

Wouter Schmahl

1551

 

1

-

0

6

Fabian van Vuuren

2003

-

Neal Twigt

 

 

1

-

0

7

Rob kalkman

1862

-

Rien Duine

1622

 

1

-

0

8

Richard Koopman

1709

-

Sjaak in ‘t Veld

1529

 

1

-

0

 

Loting 1e ronde K.O.- beker

 

Op de clubavond van 14 oktober is geloot voor de eerste ronde van de K.O. bekercompetitie met het volgende resultaat:

 

Sjaak in ’t Veld                -         Leen Boonstra

Casper de Pijper             -         Crelis Molenaar

Teus Boere                     -         Frans Dubois

Gerard vd Wouden          -         Judie van Eck

Ad de Veld                     -         Rien Duine

Frank Visser                   -         Peter de Jong

Mick vd Berg                  -         Ton van Smirren

Hans Lodeweges            -         Wim Mulder

Peter Morgenrood           -         Frank vd Pavoordt

Arie Macdaniël jr             -         Aad vd Berg

Hans Verduijn                 -         Wouter Schmahl

Peter Koolmees              -         Aad vd Meer

Arie Macdaniël sr            -         Neal Twigt

 

Reglement k.o. bekercompetitie

1.   Vijf speelronden. Bij oneven aantal deelnemers in een speelronde wordt dit aangevuld met vrijlotingen. In de derde speelronde wordt het aantal deelnemers door middel van vrijlotingen aangevuld tot acht deelnemers.

2.   De tegenstanders worden steeds bepaald dmv loting onder de niet uitgeschakelde deelnemers. De eerste van de twee tegenstanders heeft steeds wit.

3.   Aangenomen wordt dat ieder lid die deelneemt aan de clubcompetitie, en zich niet voor deelname heeft afgemeld, aan de eerste ronde zal deelnemen. Leden die niet aan de clubcompetitie deelnemen moeten zich voor deelname aan de k.o. bekercompetitie aanmelden.

4.   Voor de partijen gelden de spelregels conform die van de clubcompetitie.

5.   De winnaar van elke partij gaat door naar de volgende ronde. Bij remise beslissen twee snelpartijen met voor ieder 5 minuten bedenktijd. Indien die eveneens gelijk eindigen, is de daaropvolgende niet in remise eindigende snelschaakpartij beslissend. De kleur voor de eerste snelschaakpartij wordt vastgesteld door loting, daarna steeds wisseling van kleur.

6.   De partijen moeten worden gespeeld op of voor de aangegeven speeldatum (11-11-2019). Men mag de partij dus ook op een ander tijdstip, eventueel op een andere avond dan de clubavond, spelen. Een andere speeldatum moet in onderling overleg worden geregeld. In uitzonderingsgevallen kan in overleg met de wedstrijdleider na de aangegeven speeldatum worden gespeeld.   

7.   Voor deelnemers die op de afgesproken speeldatum zonder nadere afspraken over een andere speeldatum afwezig zijn wordt de partij verloren verklaard. Zijn beide spelers afwezig dan zijn zij beiden uitgeschakeld. 

8.   Deelnemers die zijn uitgeschakeld of niet aan de bekercompetitie deelnemen kunnen zo mogelijk op de voor de bekercompetitie vastgestelde speelavond een partij voor de clubcompetitie spelen.

 

Frank Visser aan kop in rapidcompetitie

Met dit seizoen drie speelronden op het programma en ook meer deelnemers werd qua spelsysteem weer gekozen voor het groepensysteem zoals in het reglement aangegeven. Voor de eerste ronde betekende dit een indeling op basis van de laatst bekende KNSB-rating. In de twee volgende ronden is de indeling op basis van de stand. De startpunten worden na de tweede speelronde in mindering gebracht.

 

In groep A verspeelde Frank (V) slechts een halfje aan nummer twee, Frank (vdP). Die raakte nog een extra halfje kwijt door remise tegen Wim, de titelverdediger. Gerard en Rien degradeerden uit deze groep. Gerard naar groep B en Rien, die puntloos bleef naar groep C.

 

 

Groep A

1

2

3

4

5

6

 

tot

1

Frank Visser

x

½

1

1

1

1

 

 

2

Frank vd Pavoordt

½

x

½

1

1

1

 

4

3

Wim Mulder

0

½

x

1

½

1

 

3

4

Ad de Veld

0

1

0

x

1

1

 

2

5

Gerard vd Wouden

0

0

½

0

x

1

 

 

6

Rien Duine

0

0

0

0

0

x

 

0

 

In groep B snoepten kanshebbers elkaar wederzijds punten af. Arie sr bleef met een halfje meer Sjaak en Aad (vdM) net voor. Hij kan de volgende ronde in groep A aan de bak. Arie jr en Aad (vdB) degraderen naar groep C.

 

 

Groep B

1

2

3

4

5

6

 

tot

1

Arie Macdaniël sr

x

1

0

1

1

½

 

 

2

Sjaak in 't Veld

0

x

1

1

0

1

 

3

3

Aad vd Meer

1

0

x

1

0

1

 

3

4

Wouter Schmahl

0

0

0

x

1

1

 

2

5

Arie Macdaniël jr

0

1

1

0

x

0

 

2

6

Aad vd Berg

½

0

0

0

1

x

 

 

 

In groep C met acht deelnemers troffen niet alle deelnemers elkaar. Via een aangepast schema bleef het bij voor ieder vijf partijen. Teus Boere werd met een honderd procentscore de glorieuze winnaar. Door deze topscore werd hij vierde in de stand na de eerste ronde. Volgende speelronde wacht hem in groep A zwaardere tegenstand. Promotie was er eveneens voor Neal Twigt en Hans Verduijn elk met vier punten. Zij mogen de volgende ronde uitkomen in groep B.

 

 

Groep C

1

2

3

4

5

6

7

8

 

tot

1

Teus Boere

x

1

-

1

1

1

-

1

 

5

2

Neal  Twigt

0

x

1

1

 

1

1

 

 

4

3

Hans Verduijn

-

0

x

-

1

1

1

1

 

4

4

Peter Morgenrood

0

0

-

x

1

½

-

1

 

 

5

Peter Koolmees

0

-

0

0

x

-

1

1

 

2

6

Casper de Pijper

0

0

0

½

-

x

1

-

 

 

7

Peter de Jong

-

0

0

-

0

0

x

1

 

1

8

Richard vd Meer

0

-

0

0

0

-

0

x

 

0

 

Stand na de 1e speelronde

 

Deelnemers met

Bonus

 

Start

 

Score

 

Totaal

 

groepsindeling ronde 1

pnt

 

pnt

 

ronde 1

 

score

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Frank Visser (A)

8

 

7

 

23

 

38

2

Frank vd Pavoordt (A)

8

 

7

 

21

 

36

3

Wim Mulder (A)

8

 

7

 

17

 

32

4

Teus Boere (C)

4

 

3

 

25

 

32

5

Arie Macdaniël sr (B)

6

 

5

 

19

 

30

6

Ad de Veld (B)

8

 

7

 

13

 

28

7

Sjaak in 't Veld (B)

6

 

5

 

17

 

28

8

Aad vd Meer (B)

6

 

6

 

17

 

28

9

Neal Twigt (C)

4

 

3

 

21

 

28

10

Hans Verduijn (C)

4

 

3

 

21

 

28

11

Gerard vd Wouden (A)

8

 

7

 

11

 

26

12

Wouter Schmahl (B)

6

 

5

 

13

 

24

13

Arie Macdaniël jr (B)

6

 

5

 

13

 

24

14

Aad vd Berg (B)

6

 

5

 

11

 

22

15

Peter Morgenrood (C)

4

 

3

 

15

 

22

16

Leen Boonsra (-)

6

 

5

 

10

 

21

17

Rien Duine (A)

8

 

7

 

5

 

20

18

Peter Koolmees (C)

4

 

3

 

13

 

20

19

Casper de Pijper (C)

4

 

3

 

11

 

18

20

Ton van Smirren (-)

4

 

3

 

10

 

17

21

Peter de Jong (C)

4

 

3

 

9

 

16

22

Richard vd Meer (C)

4

 

4

 

5

 

13

 

Puntentelling

Per partij per ronde respectievelijk 5, 3 of 1 punten bij winst, remise of verlies en 2 punten bij gemelde afwezigheid. Bonuspunten per speelronde 8, 6 of 4 punten voor respectievelijk A-, B-, en C-groep. Afwezigen krijgen de bonuspunten van de groep waarin zij oorspronkelijk zouden zijn uitgekomen.

Eenmalig worden per groep 7 (A), 5 (B) en 3 (C) toegekend. Na de tweede ronde worden de startpunten weer in mindering gebracht.

 

Jaarprogramma 2019/20

18/10      vr       Spijkenisse 1 – De IJssel 1

21/10 *              Clubcompetitie ronde 6           

28/10                De IJssel V2 – Spijkenisse V2 + clubcompetitie ronde 7

2/11        za      KNSB: Krimpen a/d IJssel 4 – De IJssel

4/11                  De IJssel 2 – Barendrecht/IJsselmonde 2 + clubcompetitie ronde 8

11/11                1e ronde KO-beker

18/11                De IJssel 1 – RSR Ivoren Toren 1 + clubcompetitie ronde 9

21/11      do      Ashtapada V1 – De IJssel V2

23/11      za      KNSB: De IJssel – Spijkenisse 3

25/11                De IJssel V1 – RSR Ivoren Toren V1 + clubcompetitie ronde 10

28/11      do      Fianchetto/HZPS 2 – De IJssel 2

2/12                  Rapidcompetitie 2e ronde

9/12                  Clubcompetitie ronde 11

10/12      di       Dordrecht 1 – De IJssel 1

14/12      za      KNSB: CSV 2 – De IJssel

16/12                Krimpen a/d IJssel V2 – De IJssel V1 + Clubcompetitie ronde 12

23/12 **            Rapidcompetitie 3e ronde

30/12 **            Invitatietoernooi

6/1                   De IJssel V2 – Erasmus V2 + clubcompetitie ronde 13

13/1                  ZD 1

20/1                  Clubcompetitie 14 + 2e ronde KO-beker

27/1                  De IJssel 2 – Onesimus 1 + clubcompetitie ronde 15

1/2          za      KNSB: DD 4 – De IJssel

3/2                   De IJssel 1 – Charlois Europoort 1 + clubcompetitie ronde 16

10/2                  Clubcompetitie ronde 17

11/2        di       Nieuwerkerk a/d IJssel V1 – De IJssel V2 + 3-Torens V1 – De IJssel V1

17/2                  ZD 2

20/2        do      Hoeksewaard 2 – De IJssel 2

24/2 ***             Clubcompetitie 18 + kwartfinale KO-beker

2/3                   De IJssel 1 – Kr. a/d IJssel 1 + De IJssel V2 – WSV V1 + clubcompetitie ronde 19

7/3          za      KNSB: De IJssel – Overschie 2

9/3                   ZD 3

16/3                  De IJssel 2 – RSR Ivoren Toren 2 + clubcompetitie ronde 20

20/3        vr       RSR Ivoren Toren V1 – De IJssel V1

23/3                  Clubcompetitie ronde 21

28/3        za      KNSB: Zukertort Amstelveen – De IJssel

30/3                  Messemaker 1 – De IJssel 1 + clubcompetitie ronde 22

3/4          vr       Overschie V2 – De IJssel V2

6/4                   De IJssel V1 – 3-Torens V1 + clubcompetitie ronde 23

15/4        wo     ZD 4

16/4        do      Ashtapada 1 – De IJssel 2

18/4        za      KNSB: De IJssel – Leiderdorp 3

20/4                  Clubcompetitie 24 + halve finale KO-beker

29/4 ****  wo     Clubcompetitie ronde 25

4/5                   ZD 5

9/5          za      PANC VINK Zuidplas Top 12 toernooi

11/5                  Maassluis V1 – De IJssel V2 + clubcompetitie ronde 26

18/5                  De IJssel V1 – Krimpen a/d IJssel V2 + clubcompetitie ronde 27

25/5                  ZD 6

3/6          wo     Clubcompetitie ronde 28

8/6                   Doorgeefschaak

15/6                  Clubcompetitie 29 + finale KO-beker

22/6                  Clubcompetitie ronde 30

29/6                  Ledenvergadering en snelschaak

 

* herfstvakantie, ** kerstvakantie, ***voorjaarsvakantie, **** meivakantie           

De IJssel, na eenvoudige overwinning op 3-Torens, naar volgende ronde om RSB-beker

Vorig seizoen strandde het bekerteam van De IJssel in de halve finale. Het streven is dat resultaat dit seizoen te overtreffen. Eerste horde was het team van 3-Torens uit Bergschenhoek. Op hun ratinglijst prijkt een speler met 2247, reden om op volle sterkte te verschijnen. Die speler bleek echter niet van de partij en dat betekende dus een fors ratingverschil, bijna 400 punten meer voor het IJsselteam. Het ontbreken van Hans Lodeweges, die werd vervangen door Frank (vdP), moest dus geen probleem zijn. De loting, verricht door de IJsselvoorzitter omdat de tegenstanders dat waren vergeten, had als resultaat dat 3-Torens wit had aan het eerste bord.

Voordat de wedstrijd goed en wel begonnen was had Jan met een tussenschaak de dame van de tegenstander gevangen, opgave en dus 0-1. Ook voor Henk-Jan zag het er al snel goed uit, een ver opgerukte pion zorgde voor vervelende dreigingen en drong wit in de verdediging. Bij Frank (vdP) stond al snel een eindspel op het bord. Lang zocht hij naar een voordeeltje en uiteindelijk kwam het wel maar was het onvoldoende om op winst te spelen en werd de partij remise gegeven, ½-1 ½. Een pionwinst en actieve stukken bracht uiteindelijk ook de winst bij Henk-Jan en daarmee was met ½-2½ de teamwinst binnen. Ook bij Frank (V) een moeilijke partij. Zorgvuldig spel bracht een kansrijke stelling op het bord en net op het moment dat Frank de winst dacht binnen te halen kwam zijn tegenstander met een fraai dameoffer waardoor er veel materiaal van het bord verdween en een toreneindspel met stuk op het bord overbleef dat er ingewikkeld uit zag. Ook hier werd vervolgens de vrede getekend (1-3).

De IJsselspelers kunnen nu hun borst nat maken voor het treffen met het team van het 100-jarige RSR Ivoren Toren in de volgende ronde.

 

 

3-Torens

1594

-

De IJssel 1

1969

 

1

-

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Martin van Vaalen

1687

-

Henk-Jan Evengroen

2152

 

0

-

1

2

Rinus vd Linde

1602

-

Jan Evengroen

2060

 

0

-

1

3

Jan Gerkus

1563

-

Frank Visser

1874

 

½

-

½

4

Egbert Berghout

1524

-

Frank vd Pavoordt

1790

 

½

-

½