Kanshebbers verrassend onderuit in eerste ronde om Zilveren Dame

Het toernooi om de Zilveren Dame ging van start met 26 deelnemers. Beduidend minder dan in voorgaande jaren. Om die reden zijn ook de toernooiregels iets aangepast. De aanpassing betreft met name de indeling. Er wordt gespeeld in ťťn groep volgens Zwitsers systeem. De basis van dit systeem is dat in elke ronde zoveel mogelijk de spelers met hetzelfde aantal punten tegen elkaar worden ingedeeld maar nooit tweemaal tegen elkaar. Hierdoor worden in het verloop van het toernooi sterkere spelers tegen elkaar ingedeeld evenals de zwakkere. Dus na de derde ronde geen splitsing in een finalegroep die speelt om de Zilveren Dame trofee en de overige deelnemers die spelen om de Hoekveldtrofee. Ook zijn er geen deelnemers geplaatst.

Winnaar van de Zilveren Dame trofee wordt degene met het hoogste puntenaantal in het eindklassement. De Hoekveldtrofee is voor de hoogst geŽindigde deelnemer met een rating < 1550 (hoekveldgroep).

Zoals gebruikelijk bij het Zwitsers systeem speelde in de eerste ronde de bovenste helft van de deelnemers (gerangschikt op KNSB rating) tegen de onderste helft. De verwachting was dat dit veel forse overwinningen voor de bovenste helft zou opleveren. In 9 van de elf partijen wonnen die inderdaad. De uitzonderingen betroffen de twee deelnemers met de hoogste rating. Frank Visser verloor met 4-5 van Arie MacdaniŽl jr en hetzelfde resultaat was er voor Hans Lodeweges die tegen Moerkapelle speler Jan Blok wel vier punten scoorde in de uur partij, maar bij het snellere werk niet thuis gaf. Nipte zeges waren er voor Mick van den Berg tegen Aad van der Meer en Gerard van der Wouden tegen Teus Boere. Verlies van de uurpartij konden zij nog net goedmaken met winst in beide andere partijen. Bij de overige partijen was het verschil duidelijker. Een honderd procentscore was er voor Wim Mulder tegen Boskoper Nanne Uitenbroek en voor Arie MacdaniŽl sr tegen Ton van Smirren. Viermaal werd het 7-2, bij Frank van de Pavoordt tegen Aad van den Berg, Rien Duine tegen Neal Twigt, Ad de Veld tegen Frans Dubois en Sjaak in t Veld tegen Peter Vink. Nog een halfje meer was er voor Leen Boonstra die tegen Judie van Eck slechts anderhalve punt verspeelde door remise in de rapidpartij. Het volle pond was er eveneens voor Peter Morgenrood. Hij won het rapidonderonsje met Peter Koolmees en Peter de Jong.

de actuele ranglijst