De IJssel 1- CSV 3 en clubcompetitie

Opnieuw nipte nederlaag IJssel achttal

Het vorig seizoen gepromoveerde derde team van de Capelse Schaakvereniging leek op papier niet de sterkste tegenstander. Dit zeker gezien de behoorlijke ratingverschillen in het voordeel van De IJssel aan de borden 1, 2 en 8. Maar achter de borden zag het er anders uit. De Capellenaren gaven prima partij. Op vrijwel alle borden na het eerste uur vrijwel geen voordeel voor de IJsselspelers.

Sjaak was weer het eerste klaar. Er werd al snel het nodige geruild en dat leidde tot een enkel toreneindspel waarin voor beiden niet meer dan halfje te halen viel. Vervolgens verlies bij Arie. Zijn tegenstander dwong hem tot verdedigen en het lukte hem niet de bakens te verzetten. Langzaam maar zeker werd hij van het bord geschoven. Een halfje vervolgens bij Menno. Een eindspel met loper tegen paard en veel pionnen bleef in evenwicht. Het eerste winstpunt werd genoteerd aan boord twee waar Frank (vdP) zijn rating surplus waarmaakte. Afwikkeling naar een gunstig eindspel dat vakkundig werd uitgespeeld. Tussenstand 2-2 dus. Dat veranderde snel na puntenverlies aan de onderste borden. Neal, lang in het voordeel met een pluspion, liet zich verleiden tot een wilde actie en moest dit met verlies bekopen. Ook bij Frans ging het mis. Hij stond lang onder druk maar wist zich toch kansen te scheppen. Binnenvallende torens maakten daaraan een einde. Ook bij Leen, invaller voor de verhinderde Gerard van der Wouden, ging het niet naar wens. Hij won al vroeg een stuk maar kon daar niet van profiteren. Hij kwam behoorlijk onder druk te staan en kon met moeite nog een halfje redden. En daarmee was de team nederlaag definitief. Aan het eerste bord had ook Frank (V) geen gemakkelijke avond. Positioneel voordeel, lang bleef het daar bij. Pas in het laatste halfuur lukte het hem toch om zijn tegenstander te verschalken.

De IJssel

1607

-

CSV 3

1437

3

-

4

Frank Visser

1849

-

Elmar Bottema

1571

1

-

0

Frank vd Pavoordt

1759

-

Mike Kemner

1565

1

-

0

Menno van Dijk

1535

-

Marco de Koning

1536

-

Sjaak in 't Veld

1554

-

Marco Tjepkema

1568

-

Arie Macdaniel

1581

-

Pieter Visser

1432

0

-

1

Frans Dubois

1449

-

Jan van Dijk

1353

0

-

1

Neal Twigt

1539

-

Richard vd Velde

1439

0

-

1

Leen Boonstra

1590

-

Marc den Uijl

1029

-

9e ronde clubcompetitie

Gezien de |RSB wedstrijd was het aantal deelnemers voor de clubcompetitie beperkt. Bij Wim Mulder tegen Nick McPherson en Hans Verduijn bleef de strijd in evenwicht, beiden partijen eindigden met remise. Winst was er voor Aad van der Meer. Tegenstander Jan Blok liet zijn dame in staan. Een wildwest treffen tussen Marnix Kasbergen en Peter Vink trok Marnix aan het langste eind.

rsb overzicht