Een drukke clubavond: RSB beker, viertal en clubcompetitie

Met een bekerwedstrijd, een viertalwedstrijd en nog wat partijen voor de clubcompetitie was het volle bak in het IJsclubgebouw.

Bekerteam ten onder tegen Dordrecht

Succes in de bekercompetitie is sterk afhankelijk van de loting. De IJssel had het hierbij niet getroffen. Tegenstander Dordrecht verscheen met teamleden van Dordrecht 1 dat speelt in de RSB Hoofdklasse, qua ratings een maatje sterker dan het IJsselteam. Zeker nu er geen Evengroenen meer meespelen. Dat bleek ook op de borden.

Pim, voor het eerst achter het bord bij De IJssel dit seizoen, had het lastig. Om initiatief te krijgen offerde hij een pion. Dat verliep niet naar wens. In tijdnood verspeelde hij een kwaliteit en vervolgens maakte zijn tegenstander het bekwaam af. Een interessante partij met wisselende kansen aan bord twee bij Gerard. Na verlies van het loperpaar zag het er zorgelijk uit, maar met een offer van een toren tegen vier pionnen kwamen er weer kansen. Winstkansen zelfs, volgens zijn tegenstander. Gerard vond ze niet en ging uiteindelijk na verlies van een kwaliteit ten onder. Ook bij Frank ging het niet naar wens. Een eindspel met een kwaliteit tegen een pion achter leek nog de beste kans. Na veel geschuif leverde dat nog het enige halfje op voor De IJssel. Ook Menno had het bij zijn debuut voor het bekerteam niet kunnen redden. Kansen waren er wel, maar zijn tegenstander wist ze te pareren en pikte en passant ook nog een pion mee. Het leidde tot een dame eindspel met drie tegen vier pionnen. Het lukte hem niet dit remise te houden. Na verlies van een tweede pion was het gedaan.

De IJssel

1724

-

Dordrecht

1950

 

-

3

                 

Pim te Lintelo

1889

-

Lennard den Boer

2090

 

0

-

1

Gerard vd Wouden

1684

-

Piet Pluymert

2001

 

0

-

1

Frank vd Pavoordt

1787

-

Victor Koppelaar

1869

 

-

Menno van Dijk

1535

-

Marcel Pluymert

1838

 

0

-

1

Viertal start met winst

De eerste tegenstander van het IJsselviertal was op 17 oktober het tweede viertal van Het Houten Paard uit Brielle. Niet de sterkste tegenstander in deze klasse, maar bij de eerste wedstrijd is dat nog onbekend. Achter de borden werd het wel snel duidelijk.

Frans liet het eerste halfje aantekenen. Achteraf bleek hij over een winnende koningsaanval te beschikken, een mazzeltje voor zijn tegenstander dus. Op de andere drie borden plusjes voor De IJssel spelers. Bij Sjaak leidde dit al snel tot een eindspel waarin zijn voordeel steeds toenam, het eerste volle punt. Neal had inmiddels een stuk cadeau gekregen, ruim voldoende voor de winst en dus 2-. Ook bij Aad, met nog steeds een gezonde pion in de plus, goede perspectieven. Hij stuitte echter op hardnekkige tegenstand en ook de concentratie was niet meer honderd procent. Hij verspeelde zijn voorsprong en met een aangenomen remiseaanbod werd de eindstand 3-1.

De IJssel V1

1487

-

Het Houten Paard V2

1135

 

3

-

1

                 

Sjaak in 't Veld

1554

-

Diam Dutour Geerling

0

 

1

-

0

Neal Twigt

1528

-

Ralph Zwart

1283

 

1

-

0

Aad vd Meer

1408

-

Rien van der Molen

1053

 

-

Frans Dubois

1459

-

Ton Menkveld

1069

 

-

5e ronde clubcompetitie

Voor de clubcompetitie resteerden vier partijen. Wim Mulder won van Hans Verduijn. Het voordeel van een stuk voor twee pionnen gaf de doorslag. Crelis Molenaar velde Nick McPherson met een mooie koningsaanval. Dat deed ook Teus Boere tegen Peter de Jong. Jan Blok tenslotte was te sterk voor Peter Vink.

Daarmee werd de eerste periode afgesloten. De periodetitels gingen naar: Frank Visser (A), Neal Twigt (B) en Aad vd Meer (C).

de actuele ranglijst

de Periodestand