Hans Lodeweges overleden

Voordat Hans zich In augustus 1999 aanmeldde als lid bij De IJssel had hij al een schaakleven achter de rug. Als talentvolle jeugdspeler speelde hij mee in de nationale jeugdkampioenschappen, vierde successen bij het Noord-Hollandse Pat Mat en speelde mee in de reserve-meestergroep op het Hoogovensschaaktoernooi. Dat schaakleven beviel hem maarmatig, "Het werd me te serieus, op het monomane af.", meldde hij later in een interview.

Na zijn verhuizing naar Gouda maakte hij via collega Gerard van der Wouden kennis met De IJssel. En dat beviel hem wel. Vrijwel elke week was hij van de partij. Met zijn gedegen kennis behoorde hij tot de toppers van de club, waar hij vooral opviel door zijn eindspelkennis. Door zijn toedoen kwam ook het doorgeefschaak op het clubprogramma.

Naast schaken behoorden ook bridge en biljarten tot zijn favoriete bezigheden. Waarbij hij, zeker bij het bridge, eveneens succesvol was.

Maar aan alles kwam een onverwacht einde toen hij in november 2020 werd getroffen door een herseninfarct. Fysiek ging het nog wel, maar het geheugen functioneerde niet meer naar behoren. Hij verhuisde naar een verzorgingshuis in Goor in zijn geboortestreek. Dat leek tot voor kort goed te gaan tot hij een maand geleden ziek werd en op 14 mei overleed. 

Daarmee kwam er een einde aan de ambities die hij niet (meer) had, want, zo liet hij ooit aantekenen: "Ik wil gewoon lol blijven hebben en hoop dat dat me nog lang gegeven is. Ontspannen leven is zo belangrijk. Mensen gunnen zich de tijd vaak niet om een boek te lezen, laat staan om eens een uurtje gewoon te dromen. Dat is jammer."