Frank Visser ook winnaar Zilveren Dame

Bijna 20 jaar geleden, in 1999 en 2000, won Frank Visser het toernooi om de Zilveren Dame. Dat lukte hem nu in 2019 voor de derde maal. Na het clubkampioenschap dus voor hem de tweede hoofdprijs in dit schaakseizoen.

Onverwacht was het niet, in de laatste ronde was zelfs een 3-6 nederlaag tegen zijn naaste concurrent Arie MacdaniŽl sr voldoende voor de eindzege. Zover kwam het niet het werd een 6-3 zege waarmee hij met 9 punten voorsprong als opvolger van Henk-Jan Evengroen kon worden gekroond. De 3 punten waren voor Arie net voldoende voor de tweede plaats en de eerste plaats voor de Hoekveldtrofee, voor de deelnemers met een rating onder de 1550. Moerkapelle speler Jan Blok en Mick van den Berg hadden een ruime overwinning nodig om zijn totaal te overtreffen. Dat onderlinge duel eindigde met 5-4 en daarmee was de derde plaats voor Jan en de vierde voor Mick. Ook Arie MacdaniŽl jr had nog een kleine kans, maar ook hij moest daarvoor met grote cijfers winnen van Wim Mulder. Ook hier werd het een nipte 5-4 winst. Hij werd op de ranglijst nog achterhaald door Rien Duine die Peter Morgenrood met 9-0 aftroefde. De ook al 5-4 zege van Sjaak in t Veld tegen Leen Boonstra was voor beiden voldoende om nog in de prijzen te vallen. Dat lukte ook Teus Boere, hij boekte een onverwachte 7-2 winst tegen Ad de Veld.

Gerard van der Wouden, Wouter Schmahl en Aad van der Meer kwamen daarvoor ondanks hun 9-0 tegen respectievelijk Neal Twigt, Jaap Bonninga en Hans Verduijn door eerder opgelopen achterstand niet meer in aanmerking. Dat gold eveneens voor Ton van Smirren en Peter Koolmees, 5-4, en voor het trio Aad van den Berg, Frans Dubois en Frank van de Pavoordt die een rapiddriekamp speelden waarin Frank met winst en remise tegen Aad en tweemaal winst tegen Frans met 8 punten aan het langste eind trok.

de ranglijst