Favorieten laten geen steken vallen in eerste ronde om Zilveren Dame

Het 53e toernooi om de Zilveren Dame ging van start met 35 deelnemers, 18 in groep A, waar in de eerste drie ronden wordt gespeeld om een plaats in de finale groep,  en 17 in groep B die speelt om de Hoekveld trofee. Verhinderingen en een gelijktijdig geplande viertalwedstrijd leidden er toe dat niet alle wedstrijden voor deze eerste ronde konden plaatsvinden.

In groep A lieten de geplaatste titelkandidaten geen steken vallen. Titelverdediger Henk-Jan Evengroen kreeg het van Rien Duine niet cadeau maar won toch met 9-0. Zowel in de uurpartij als de rapidpartij waren er voor Rien kansen op meer. De maximale score was er eveneens voor Frank Visser en Justin Jacobse tegen respectievelijk Arie Macdaniël sr en Wim Mulder. Een vierde 9-0 was er voor Theo Huizer van WSV, ondanks taai verzet van Leen Boonstra. Barry de Graaf ging goed van start met een 7-2 tegen Arie Macdaniël jr. Hij mocht niet klagen dat alleen het snelschaak verloren ging, want in beide andere wedstrijden waren er ook goede kansen voor Arie. Een nipte 5-4 zege was er voor Frank van de Pavoordt tegen Mick van den Berg. Winst voor Mick in de uurpartij, vervolgens was Frank de gelukkigste in de rapidpartij waar voor beiden de vlag op vallen stond. Het snelschaak kreeg hij vervolgens cadeau. Het duel tussen Gerard van der Wouden en Sjaak in t Veld tenslotte ging de boeken in met remises voor alle drie partijen. De wedstrijden tussen Léon Jacobse tegen Hans Lodeweges en Ad de Veld tegen Aad van den Berg staan nog op het programma.

In groep B kon driemaal een 9-0 worden genoteerd, voor Wouter Schmahl tegen Peter Morgenrood, voor Ton van Smirren tegen Casper de Pijper en voor Boskoper Nanne Uitenbroek tegen huisschaker Dirk-Jan van Vliet, één van de vier gastdeelnemers uit Langeraar, de woonplaats van de IJsselvoorzitter. Ook Paul Itsaard behoort daartoe. Hij won allen het snelschaak in het huisschakerduel tegen gastspeler Erik Swinkels. Een 7-2 werd ook genoteerd bij Teus Boere tegen Casper Kouwenhoven. Een langdurig duel waarin Teus tweemaal nipt de winst pakte en alleen het snelschaak verloor. Aad van der Meer won van Frans Dubois, na tweemaal remise gaf het snelschaak hier de doorslag.

de actuele stand