Schaakvereniging De IJssel.

Moordrecht heeft een schaakvereniging die een gezellige sfeer combineert met een partij schaak van een heel behoorlijk niveau. Die formule lukt inmiddels al ruim 50 jaar en oefent een grote aantrekkingskracht op diegenen die dat op prijs stellen. Daardoor kent de vereniging niet alleen schakers uit het dorp maar trekt het belangstellenden uit de omgeving. Een aantal schakers komt uit het nabijgelegen Gouda, maar ook de plaatsen uit de buurt trekken belangstellenden. En dat allemaal voor dat gezellige 'potje schaak' op een behoorlijk niveau.

De lokaliteit waarin gespeeld wordt is belangrijk voor de vereniging. Jarenlang werd gespeeld in het plaatselijke café maar toen dat niet meer mogelijk was moest gezocht worden naar een andere locatie. Momenteel wordt gespeeld in het IJsclubgebouw maar de ontspannen sfeer van het vroegere café heerst nog steeds op de schaakavonden.

Schaken leren.

Wie belangstelling heeft om vrijblijvend een clubavond te bezoeken of schaken wil leren cq beter wil leren schaken, kan daarvoor een afspraak maken met voorzitter Frank van de Pavoordt (f.vdpavoordt@hotmail.com). En er is een diversiteit aan toernooien en activiteiten (klik hier voor het huidige jaarprogramma):

HH competitie.

De hoofdmoot van het programma is de onderlinge competitie, waarin het clubkampioenschap wordt betwist (klik hier voor de actuele ranglijst). Elke speelavond wordt daarbij een partij geschaakt met een tegenstander van ongeveer dezelfde sterkte. Het  ingenieuze competitie systeem zorgt ervoor dat er altijd een tegenstander is van ongeveer dezelfde sterkte. Voor diegenen die het aantal schaakavonden beperkt willen houden, zijn speciale voorzieningen voorhanden.

RSB-competitie.

Als vereniging neemt De IJssel met een aantal teams deel aan de RSB-competitie, een door de Rotterdamse Schaakbond georganiseerde competitie tussen clubteams van elk 8 en/of 4 spelers (klik hier voor agenda en verslagen). De teamwedstrijden geven een speciale kick en bieden tevens een wat minder individuele manier van schaken. Het 1e team van de vereniging speelt in één van de bovenste klassen en telt dus behoorlijk mee.

Rapid Schaak.

Een competitievorm die aan populariteit en aanzien wint. De bedenktijd is bij het Rapid-schaak per partij beperkt tot 15 minuten per persoon. Het spel wordt dus sneller gespeeld zodat meerdere partijen op een avond plaats vinden. Op een groot aantal avonden wordt een interne competitie gespeeld met als inzet de titel van Rapidkampioen van De IJssel (klik hier voor de actuele ranglijst).

Zilveren Dame toernooi.

Het toernooi om de wisselprijs 'De Zilveren Dame' wordt al een groot aantal seizoenen georganiseerd. Het toernooi is een bekertoernooi dat ook voor niet-leden toegankelijk is. Met spannende zgn. 'mini-matches' wordt op een 6-tal speelavonden gestreden om een fraaie wisselprijs (klik hier voor meer info).

Snelschaakwedstrijden.

De bedenktijd voor een partij bij het snelschaken is slechts een paar minuten, waardoor vaak bijzondere situaties op het bord verschijnen. Met als inzet de Snelschaaktrofee wordt op een aantal schaakavonden dit speciale spektakel georganiseerd.

Zuidplas Top12 toernooi.

Op een zaterdag in het voorjaar zijn de 12 sterkste schakers uit de Zuidplas te gast bij de IJssel voor een spectaculair onderling gevecht. In de luwte ervan kunnen 12 toekomstige toppers zich als 'runner-up' voor de volgende editie van het toernooi proberen te plaatsen. Ook de jeugd heeft een plaats op het toernooi en speelt eigen top12 terwijl ook de mindere schakers een kans krijgen in teamsvan de verenigingen uit de Zuidplas.

Invitatie toernooi.

Eén avond in het jaar is gereserveerd voor wedstrijden waarbij op luchtige en curieuze wijze met het schaakspel wordt omgegaan. Er wordt gestreefd naar een maximale deelname van niet-leden.

Volop activiteiten dus bij de schaakvereniging. Maar daarmee houdt het nog niet op. Als lid van De IJssel heeft u automatisch een lidmaatschap van de Kon. Ned. Schaakbond met daarmee lage drempels voor deelname aan nationale en regionale schaakactiviteiten. En u krijgt naast het officiële orgaan van de schaakbond, een door de eigen leden geproduceerd clubblad 'IJsselschaak' (klik hier voor de laatste nummers).

Kortom, loop op maandagavond (vanaf 20.00 uur) gewoon eens binnen bij de schaakvereniging in het IJsclubgebouw, Leliestraat 72, 2841 BB te Moordrecht (klik hier voor bereikbaarheid)

of informeer even bij het bestuur (klik hier voor contactinfo en adressen)